Padelregler

Här finns ett antal länkar och videofilmer som visar reglerna i padel. Jag kommer även att komplettera med förtydliganden från olika källor. Längst ner hittar du en Q&A sektion med förtydligande utifrån olika frågeställningar, t ex från Facebook gruppen Padelfamiljen.

Video med padelregler från PadelPod

Video med padelregelgenomgång av Andreas Johansson

Länkar till siter med padelregler

Q&A för padelregler

Får man slå bollen på motståndarens sida av nätet?

Följande gäller

Om bollen kommer från motståndarens planhalva får bollträffen inte ske på motståndarens sida av nätet men svingen får passera nätet. Spelaren får dock inte vidröra nätet med någon del av kroppen eller racketen.

Om bollen kommer från den egna planhalvan får bollträffen ske på motståndarens sida av nätet. T ex efter en hård smash i bakglaset.

Du får även springa ut genom porten om banan är godkänd för det och då kan du slå bollen långt in på motståndarens planhalva (utanför banan).

Kuriosa

När spelaren slår bollen efter att den passerat tillbaka till motståndaren från den egna planhalvan kan spelaren slå bollen direkt i nätet på motståndarens sida och genom det avgöra bollen utan möjlighet för motståndaren att rädda upp situationen.

Om alla andra förutsättningar är korrekta så räcker det att en bollen touchat racketen för att det skall räknas som ett slag. Exempel: Motståndaren slår en hård smash och mottagaren hinner bara toucha bollen med racketen och bollen passerar nätet tillbaka till motståndarens planhalva och studsar i golvet så räknas det som ett korrekt slag.

Boll på överliggaren

Följande gäller

Om en boll efter studs på motståndarens planhalva landar ovanpå överliggaren är den fortsatt i spel oavsett om spel utanför är tillåtet eller ej. Undandaget är om det ligger en kabel ovanpå överliggaren då är bollen alltid död.

I övrigt gäller de vanliga reglerna, dvs om spel utanför inte är tillåtet så är bollen död om den efter studs på överliggaren hamnar utanför banan.

På siten svensk padel finns ett förtydligande ang vad som gäller om en boll träffar överliggaren. Läs mer på deras hemsida.

Med reservation för otydlighet och eventuella felaktigheter i beskrivningarna. Ta kontakt via formuläret du hittar något som inte stämmer kring reglerna eller något som borde förtydligas.